Operatie Steenbreek is een samenwerking van verschillende Nederlandse gemeentes om verdere verstening van de Nederlandse tuinen tegen te gaan. 1Operatie SteenbreekDe gemeente Groningen ondersteunt dit onttegelingsproject. Steeds vaker ontstaan in de stad namelijk problemen met de afwatering, waardoor bijvoorbeeld kelders onderlopen. Een groene tuin zorgt ervoor dat niet al die regenbuien door het riool hoeven worden opgevangen. Van half maart tot en met 13 mei is in Helpman, De Wijert en Corpus den Hoorn het eerste Buurt & Tuinfestival Steenbreek. Met o.a. voorlichting over verstening, workshops ‘natuurrijk tuinieren’, en buurtacties om tegels op te halen in ruil voor een plant; elke tegel is welkom. Op 13 mei wordt er afgesloten met een groenmarkt op het Overwinningsplein.
Het belang van groen: In sommige wijken is inmiddels zo weinig groen meer dat ware ‘hitte-eilanden’ ontstaan: plekken waar de warmte ’s zomers niet weg kan en de temperatuur flink oploopt. Ook veroorzaakt de toename van tegeltuinen problemen met de afwatering waardoor kelders onderlopen. Regenwater kan immers niet wegzakken in de grond. Genoeg redenen dus om wat tegels te laten plaatsmaken voor planten! Met tips, regelingen, een tv-serie, kortingsbonnen, lezingen en brochures probeert Operatie Steenbreek Groningen Stadjers te enthousiasmeren voor een groene tuin. Groen in je tuin heeft allerlei voordelen: het is bewezen gezond, biedt voeding voor insecten en dieren, en zorgt voor een beter klimaat in de stad.

Bewoners gezocht: Het festival kan alleen een succes worden als een aantal bewoners meehelpt. Mensen die buurt en buren kennen, en die het leuk vinden wat in de wijk te doen. Operatie Steenbreek is op zoek naar bewoners in Helpman, De Wijert & Corpus den Hoorn die een steentje willen bijdragen. Het gaat vooral om doén: buren en bekenden informeren en vragen om een of meer tegels in te leveren, flyers uitdelen, maar eventueel ook te willen helpen bij tegelophaalacties, organisatie van lezingen, bouwen van plantenbakken etc. Samen maken we de tuinen groener!

Informatiebijeenkomsten: Geïnteresseerd? Ook als je niet mee kan of wil doen als vrijwilliger ben je van harte welkom bij één van de bijeenkomsten in de Innovatiewerkplaats de Wijert. Hier gaan eco hoveniers vertellen over natuurrijk tuinieren en de gevolgen van verstening. Ook zal er natuurlijk het een en ander over het Buurt & Tuinfestival Steenbreek worden verteld. Kom langs!  Dinsdag 28 februari of 2 maart van 19.30 – 21.00 uur  Adres: Van Schendelstraat 9 (gratis entree)
Wil je heel graag helpen of meer informatie maar kan je niet komen? Mail dan naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  
Operatie Steenbreek is in samenwerking met: gemeente Groningen, IVN Groningen, KNNV, Natuur en Milieufederatie Groningen, MBO Terra, Ecologisch Hoveniersbureau De Wilde Weelde, Ecologisch Hoveniersbureau Michiel Coesèl, De Korenbloem Tuinadviesbureau, de Immanuelkerk, Innovatiewerkplaats en Platform de Wijert.