1 Jelle Hartsema flyerIn buurtcentrum De Semmelstee aan de Semmelweisstraat 182 is nog tot 28 maart 2022 een verkoopexpositie van het werk van Jelle Hartsema, beeldend kunstenaar. Hij woonde jarenlang aan de S.O.J. Palmelaan in de wijk Hoornse Meer en overleed in 2020 op 90-jarige leeftijd.

Jelle Hartsema werd geboren in Zoutkamp in op 19 januari 1930. Na de middelbare school ging hij studeren aan Academie Minerva te Groningen, waar hij in 1949 afstudeerde en ook de L.O-akte tekenen behaalde. Van 1949 tot 1957 was hij werkzaam als reclametekenaar in het bedrijfsleven.
Nadat hij in 1958 het diploma MO-A handvaardigheid behaalde begon een carrière als leraar aan de voorlopers van wat nu Noorderpoort Alfa-college zijn. Na het behalen van het diploma MO-B handvaardigheid gaf Jelle tevens les als gastdocent aan de lerarenopleiding van de School voor Handenarbeid (Snieschoule) en verzorgde hij de lay-out voor het Maandblad voor Handenarbeid. In die jaren brak hij ook door als graficus door de memoires van oud-politicus Fedde Schurer te illustreren.

Toen er een moeilijke periode in zijn persoonlijk leven aanbrak maakte hij surrealistisch werk, Daarin verbeeldde hij deze moeilijke periode en het herstel. Daarna kreeg hij weer veel energie en begon weer volop te werken. Zijn werk is merendeels geabstraheerd of abstract, maar er is ook figuratief werk van hem. Hij werkte zowel met houtskool, conté, kleurpotloden, aquarel, acryl en olieverf.
Jelle Hartsema was een groot liefhebber van schilderen en tekenen in de natuur. Hij deed vooral inspiratie op Ameland op en op het Groninger en Drentse land. In het Dagblad van het Noorden van 3 juni 2008 staat een foto van Jelle terwijl hij bezig is een schets te maken van boerderijwoningen aan de Hoornsedijk. Hij zit half op de weg, de fiets in de berm en geconcentreerd kijkend naar wat hij schetst. Het is een mooie zomerdag, want Jelle zit gekleed in alleen een korte broek op een kruk. Zoals de kop van het artikel aangeeft past hij zijn tenue aan de omstandigheden aan. Hoewel hij een gedreven man was, is Jelle Hartsema zich op veel terreinen in zijn leven zich aan blijven passen wanneer dat echt nodig was. Hij heeft dat ook gedaan toen hij
de laatste 10 jaar van zijn leven helaas niet meer kon schilderen vanwege gezichtsverlies. Hij verhuisde van de S.O.J. Palmelaan naar De Dilgt in Haren, waar hij op 31 mei 2020 is overleden.

Jelle heeft zijn nabestaanden gevraagd zijn werken te verkopen en de opbrengst te schenken aan goede doelen. Deze zijn er nu, ruim een jaar na de door van Jelle Hartsema, aan toe een begin te maken met wat hij hen vroeg. Een deel van zijn werk wordt in De Semmelstee geëxposeerd. De prijzen die worden gevraagd liggen globaal genomen tussen 50 en 200 Euro. De goede doelen waaraan de opbrengst zal worden besteed zullen lokale instellingen betreffen, zoals de Voedselbank Groningen. Misschien zijn de definitieve bestemmingen voor de opbrengst van het werk van Jelle Hartsema al wel bekend wanneer de opening van de expositie in De Semmelstee is. U kunt echter ook altijd een bestemming aangeven die u na aan het hart ligt. Dat is zeker in de geest van het leven en de persoonlijkheid van Jelle Hartsema.

Bent u nu al geïnteresseerd in zijn werk, dan is dat een extra reden op de Kunstmarkt Hoornse Meer op zaterdag 18 september, Daar zal een deel van zijn werk te zien en te koop zijn. Voor verdere informatie kunt u contact opnemen met Tiny Naber ( Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.) tel. 06-1316 4615 en Klaas Vormeer (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.) tel. 06-8228 9757.