logo transparant150logotest

NIEUWSbrief LenteKriebels? - Inwonersraadpleging burgemeester

1aLentekriebelsLenteKriebels? Inschrijven kan nog t/m 4 maart: Wilt u uw buurt wat schoner en gezelliger maken? Van zaterdag 30 maart tot en met zaterdag 20 april organiseert de gemeente weer de jaarlijkse schoonmaakactie LenteKriebels. Tijdens de actie kunt u zich samen met andere buurtbewoners inzetten om in de straat de boel weer aan kant te brengen. De straat wordt er mooier van en het is een leuke gelegenheid om elkaar wat beter te leren kennen. Deelnemers kunnen een subsidie krijgen, voor nieuwe plantjes in de straat, de huur van een springkussen of een barbecue bijvoorbeeld. Wilt u meedoen? Inschrijven kan tot en met maandag 4 maart.

Inwonersraadpleging voor profielschets nieuwe burgemeester

Wie wordt de opvolger van Peter den Oudsten als burgemeester van de gemeente Groningen? De inwoners van Groningen worden uitgenodigd mee te denken over de nieuwe burgemeester. Tot en met zondag 10 maart kunnen zij reageren op de concept-profielschets voor de nieuwe burgemeester.

Peter den Oudsten is na de herindeling van de oude gemeenten Groningen, Haren en Ten Boer waarnemend burgemeester van de nieuwe gemeente Groningen. Hij heeft aangegeven in 2019 te stoppen. Wie wordt zijn opvolger? Binnenkort wordt de vacature voor de nieuwe burgemeester opengesteld. Dan kunnen belangstellenden solliciteren. De zogeheten vertrouwenscommissie van de gemeenteraad voert de sollicitatiegesprekken. Deze gesprekken vinden plaats op basis van een profielschets. Daarin staat wat voor soort burgemeester Groningen zoekt. Wat is de gewenste bestuursstijl? Welke eigenschappen en vaardigheden moet de nieuwe burgemeester hebben? In de vertrouwenscommissie van de gemeenteraad zitten raadsleden van alle politieke partijen. Deze commissie heeft een concept-profielschets gemaakt. De inwoners van Groningen kunnen hier op reageren. Kunnen zij zich vinden in de concept-profielschets? Is het een goede omschrijving van de burgemeester die zij wensen? Mist er wat?

De concept-profielschets staat sinds 1 maart op gemeente.groningen.nl/nieuwe-burgemeester. Daar kunnen inwoners ook reageren. Reacties kunnen ook worden gemaild naar de griffie van de gemeenteraad: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Reageren kan tot en met zondag 10 maart. Ook via social media wordt de concept-profielschets onder de aandacht gebracht. De vertrouwenscommissie van de gemeenteraad bekijkt of naar aanleiding van de reacties de concept-profielschets moet worden aangepast. De gemeenteraad stelt op woensdag 20 maart in een extra raadsvergadering de definitieve profielschets vast. Daarna stelt de minister van Binnenlandse Zaken de vacature voor de nieuwe burgemeester open. Uiteindelijk komt de vertrouwenscommissie met twee geschikte kandidaten met een advies over haar voorkeur. Het streven is dat dat nog voor de zomervakantie gebeurt. Dat advies bespreekt de gemeenteraad in een besloten vergadering. In deze vergadering stelt de raad officieel vast welke twee namen bij de minister worden voorgedragen. De naam die bovenaan staat, heeft de voorkeur van de raad als nieuwe burgemeester. De tweede naam wordt niet bekendgemaakt. Benoeming bij Koninkijk besluit: Deze aanbeveling gaat met een advies van de Commissaris van de Koning naar de minister van Binnenlandse Zaken. Dan volgt de benoeming bij Koninklijk Besluit. Dat is wat wordt bedoeld met ‘benoemd door de Kroon’, dat zijn de koning en de minister. De Commissaris van de Koningin beëdigt vervolgens de nieuwe burgemeester van Groningen tijdens een openbare raadsvergadering.

Redactie

De Zuidwester is een uitgave van de Stichting Wijkraad Corpus den Hoorn.

Op de pagina De Zuidwester treft u de digitale versie van de wijkkrant "De Zuidwester" jaargang 2014 t/m 2019 aan. Om te openen Klikt U op een editie die vervolgens geheel opent in Issuu.

De redactie van De Zuidwester bestaat uit: Alexandra Cools, Matthé Snijders, Annika van Dijk, Henk Cools (Wijkraad).
WIJKKRANT DE ZUIDWESTER ZOEKT VRIJWILLIGERS DIE MEE WILLEN HELPEN OM EEN MOOIE KRANT TE MAKEN.
In ons team is plaats voor twee vrijwilligers.
Tot het takenpakket behoort o.a.: Nieuws vergaren, foto’s maken, artikelen schrijven over wijkgebeurtenissen, interviews houden, contact met onze adverteerders en nieuws leveranciers en de krant indelen. Deze taken worden onderling verdeeld. De krant verschijnt vier keer per jaar in de wijken Corpus den Hoorn en de Hoornse Meer. Vrijwilligers hoeven niet uit deze wijken te komen, maar affiniteit met de wijken is wel belangrijk. De gemiddelde tijd is per kwartaal 10 uren. Inlichtingen via de redactie 06-2550 4536 of per mail redactie@dezuidwesterkrant.nl


Als buurtbewoner is uw bijdrage aan de krant in de vorm van tekst, foto- en film materiaal van harte welkom!
Heeft u interesse in redactie- werk voor de site en/of de krant neem dan contact met ons op. Dit kan via onderstaand adres of via e-mail:
redactie@dezuidwesterkrant.nl


Wijkraad Corpus den Hoorn
06-2550 4536
wijkraad@corpusdenhoorn.nl